Miten sinne pääsee? Kuvia Kuvaus

Tässä aluekuvauksessa esitellään muutama alue, jotka kaikki sijaitsevat suhteellisen lähellä Vaasaa. Alueeseen kuuluu Raippaluodon Sommarö, joka on niemi ja jonne johtaa kiinteä tieyhteys. Raippaluodosta etelään sijaitsevat Djupskäret ja Larsbjörkasskär ja vielä vähän matkaa Vaasan kaupunkiin päin sijaitsee Kopparfuruskär. Näillä saarilla on laitureita sekä erilaisia palveluita. Torgrundin saaristo ja Munsmo Fårskäret kuuluvat Sundomin saaristoon. Vaasan sataman tuloväylän vieressä sijaitsee Mastören. Vaikka nämä saaret sijaitsevat lähellä kaupunkia, on niillä koettavissa ulkosaaristolle tyypillinen luonto.

Pohjakartta © Maanmittauslaitos lupanro 172/MYY/02

Torgrund- Djupskäret - Sommarö

Sommarö on aikaisemmin ollut puolustusvoimien käytössä, ja siksi alueella on useampi talo ja talonperustus sekä teitä ja polkuja. Koska Sommarö sijaitsee Vaasan tuloväylän vieressä, alueen katsottiin sopivan puolustuksen tukikohdaksi. Alue otettiin puolustusvoimien haltuun vuonna 1940 ilman maanomistajien lupaa, mikä luonnollisestikin herätti ärstyneisyyttä. Maanomistajat saivat korvausta menetetystä maasta vasta yli kymmenen vuotta myöhemmin. Vuonna 2000 Sommarö siirtyi Metsähallituksen hallintaan. Linnakkeen muistomerkki on vastikään paljastettu. Rannassa on laituri. Maasto on vaihtelevaa: Täältä löytyy kallioita, soita ja vanhaa metsää. Rannat ovat kivikkoisia ja Hålörvikenin lahdenpoukamassa on vähän hiekkarantaa.

Djupskäret ja Kopparfuruskär sijaitsevat Raippaluodon ja Vaasan välillä. Molemmille saarille on helppo päästä ja siksi ne ovatkin hyvin suosittuja retkeilykohteita niin kesällä kun talvellakin. Saaret ovat kuusimetsävaltaisia. Djupskäretin metsät ovat osittain varsin vanhoja. Rannat ovat kivikkoisia. Larsbjörkasskär on melkein kasvanut yhteen Djupskäretin kanssa. Larsbjörkasskärillä on retkisatama, jossa on grillipaikka, vessa ja sauna. Kopparfuruskärillä on myös grillikatos sekä WC, joka on soveltuu liikuntaesteisille.

Torgrundin saaristo muodostuu isoista metsäisistä saarista, joilla kasvaa vanhaa kuusimetsää sekä pienistä avoimista luodoista, joita peittää ruoho- ja varvikkokankaat. Muutamalla luodolla on myös kalasaunoja. Munsmo Fårskäret on varsin iso, puustoinen ja kivikkorantainen saari, joka sijaitsee uloimpana merellä. Vaasan kaupunki omistaa tämän virkistysalueena toimivan saaren.

Mastören on pieni ja aika korkea saari, joka sijaitsee keskellä Vaasan tuloväylää. Saaren maasto on lohkareinen ja paikoitellen hyvin ryteikköinen. Jos tästä huolimatta suunnistat kohti Mastörenin korkeinta kohtaa, sinut palkitaan kauniilla näköalalla läheiseen saaristoon ja saaren paljaaseen lohkareikkoon. Mastörenille pääsee suhteellisen helposti meriteitse ja siksi se onkin sopiva retkeilykohde. Toistaiseksi saarella ei ole palveluvarustusta, mutta pienellä veneellä on mahdollista nousta maihin saaren länsi- ja itäpuolella sijaitsevissa lahdenpoukamissa.

Kuva: Lise-Lotte Molander
Kuva: Pertti Malinen
Kuva: Pertti Malinen
Avoimet nummet ovat tavallisia Sundomin saariston uloimmilla luodoilla
Lampaita kesälaitumella Sundomin ulkosaaristossa
Vanhaa kuusimetsää Torgrundin saaristossa
     
Kuva: ÖFPL/Göran Strömfors
Kuva: ÖFPL/Göran Strömfors
Kuva: Lise-Lotte Molander
Kopparfuruskär
Nämä portaat Kopparfuruskärillä ovat ainoat jäännökset luotsiasemasta, joka aikoinaan sijaitsi luodolla
Yttre Torgrundin rantaniitty


Tekstit: Anders Enetjärn, Lise-Lotte Molander.
Käännös: Heidi Nyblom.
Layout & kuvitus: Päivi Anttila.
Www-tuotanto: Fredrik Smeds, Freddi Com Oy Ab.
Ylläpito ja päivitykset: [email protected].